Mivel fessem a raklap bútort?

2015-06-14 Írta: Attila

Figyelem! Ez nem túl friss bejegyzésem, valószínűleg a benne foglalt infók elavultak már. Keress inkább újabbat itt!


Sokan kezditek azzal, hogy teljesen natúrra, vagyis egyszerűen nyers fa színűre szeretnétek a raklapbútort, amit készítek. A kezeletlen fa tényleg nagyon szép színű, és az illik legjobban egy csomó olyan bútorhoz, amit máshonnan szerzel be. De a raklapbútoroknál van néhány színezési jó tanács, amit nem árt betartani.

Raklapok festése

Az első, és legfontosabb szempont, hogy kintre, vagy bentre szeretnéd-e a raklapbútorodat elhelyezni. Nagyon nem mindegy, hogy milyen időjárási körülmények között fogja a szerepét betölteni. Míg bent – a kávé/sör/bor/ásványvíz-foltoktól eltekintve – száraz körülmények között éli életét, kint kaphat hideget-meleget, vízpárát, napsütést, vagy extrém helyzetekben akár közvetlen esőt is.

Bentre azt javaslom, hogy valami szagtalan lazúrt válassz (tudod, ez az a festék, ami beivódik a fába, de látni engedi a szépséges erezetét és rajzolatát is), hogy ne mérgezze és büdösítse a lakásodat. Legyen vizes bázisú, annak aztán semmilyen bukéja nincsen, és mentes a toxikus anyagoktól is.

Kintre mehet az oldószeres lazúr is, de ha lazúr, akkor mindenképpen vékonylazúr legyen! Ha meg valami trükkös színt akarsz, és nem szeretnél egy vagyont kifizetni érte, akkor vegyél előre kevert színű zománcfestéket, persze olyat, ami fára is jó. Az alapozót se felejtsed el, és előre gondold ki, hogy matt, vagy fényes felületet szeretnél-e elérni.

És ha natúr színt akarok?

Nos igen, itt van a kérdés, amit az elején írtam. A legelterjedtebb lazúroknál kifejezetten ellenjavallott, hogy a legvilágosabb és színtelen lazúrokat kültéren használjuk. Az UV sugárzás ellen ezek a pigmentszegény festékek nem tudnak olyan védelmet biztosítani a fának, és hamar tönkremennek a bútorok. Ilyenkor a vízzáró hatás is sérül, tehát nem éri meg kockáztatni, mert egy beteg, elszürkült bútorral leszünk hamarosan gazdagabbak, egy jól működő otthonunkdíszével pedig szegényebbek :( Ne akarjuk ezt a sorsot nekik! Ha ragaszkodsz a natúr színhez, járj utána a megfelelő megoldásnak, ami megvédi a bútorodat a kinti hatásoktól.