Hogyan készíts raklap kutyaágyat

2015-05-27 Írta: Attila

Figyelem! Ez nem túl friss bejegyzésem, valószínűleg a benne foglalt infók elavultak már. Keress inkább újabbat itt!


A vacakok szeretik a vackokat. Mi pedig a vacakokat és vakarcsokat szeretjük, akár kint, akár bent éljenek ők. De raklap kutyaágyat elsősorban bentre szokás készíteni, hiszen nincsen teteje, esőben beázna, és különben is, sokkal finomabb holmi, mint egy kutyaház. De hogyan érdemes nekilátni az elkészítésének?

Alapanyag

Raklap kutyaágyakról beszélünk, szóval induljunk ki a raklapokból. Ha tudsz szerezni párat, az a legjobb, mert akkor nem kell drágán megvásárolnod. Figyelj arra, hogy azonos, de legalábbis hasonló raklapokból dolgozzál, különben nagyon megszívatod magad az eltérő méretekkel és anyagokkal. És legalább ennyire figyelj arra, hogy HT, vagyis heat treated (hőkezelt) raklapokból készítsd a kutyaágyat, mert azt nem vegyszerezik a gombásodás ellen. És persze legyen tiszta, festékmentes, satöbbi.

Forma-alak-stílus

Én azt javaslom, hogy nézz körül a neten, esetleg a Pinteresten, mert piszok jó ötleteket lehet összeszedni. Arra figyelj, hogy sok helyen azt írják ugyan, hogy “raklap” a kiinduló anyag, de virít róla, hogy az sosem látott raklapot. Ne dőlj be neki, mert csalódni fogsz. Találj egy neked tetsző kutyaágyat, mérd föl, hogy milyen anyagokból van összerakva és vesd össze a készleteiddel. Én áprilisban futtattam egy nyereményjátékot, a megnyerhető kutyaágyak ötleteit szintén a netről szedtem össze.

Méret

Én három méretben készítek raklap kutyaágyat. A legkisebb kutyáknak szuperjó a 60×60 cm-es, a nagyobbaknak 100×70-es kell, és még a legnagyobbak is elférnek a 120×80-as kutyaágyban. Persze arra is gondoljál, hogy a nagyobb ágyakat erősebbre kell csinálni, több anyagot falnak is fel (itt a csavarokra és a festékre is gondolj!), és jóval nagyobb párna kell beléjük. Ez mind pluszköltség – ha tudnám, mit jelent, hogy exponenciálisan növekszik, ezt írnám, de egyetemen többször buktam matekból :'(

Szín-dizájn-párna

Szín. Olyan festékkel fessed, ami nem büdös, és lehetőleg nem vegyszeres. A vízbázisú lazúr kitűnő a célra, száradás után azonnal beviheted a lakásba, nem fogsz napokig szellőztetni utána. És nem is mérgező, így akkor sem lesz baj, ha megrágja az aktuális Morzsa. A dizájn összefügg nagyban a színnel, nem is részletezem, de remekül fel lehet dobni a kutyaágyat, ha pár elemét más színre fested. A párna viszont kardinális kérdés! Én darált szivacsot használok a megtöltésére, de ahány ház, annyi töltőszokás. A huzat jó, ha cserélhető, mint az emberpárnáknál, hiszen néha ki kell majd mosni. És szép legyen az a huzat, a kutyádnak is van ízlése!

Utolsó lépés: beszoktatás

Kérlek, kérlek, mondd el, hogyan csinálod?!?!! És arra is kérlek, hogy küldd el a fotódat az elkészült raklap kutyaágyról, borzasztó kíváncsi vagyok rá! Persze kérdezhetsz is bátran, szívesen segítek! Ha pedig nem akarsz belekezdeni, de szeretnél egy szépséges és jó raklap kutyaágyat, akkor keress, mondd el az igényeidet, és szállítom a megoldást.