Gyakorlatias Ismeretek Kitárgyalása

Gyakran kapok olyan kérdéseket, amelyeket szorgalmasan megválaszolok, és már sablonszövegekként benne vannak az ujjaimban. Ám, mivel nem szeretem mindig ugyanazokat a válaszokat leírni, összegyűjtöttem nektek egy oldalra, íme, merítsetek bölcsességet!


Nem lehetne, hogy nekem új raklapból készítsd a bútort?

Nem. A bútorokat ugyanis nem raklapból készítem, hanem gyalult ipari fenyő faanyagból. A stílusa, felépítése raklap, vagyis tök olyan arányai vannak, mint egy EU-s raklapnak, ám lényegesen magasabb minőséget képvisel. A raklapokkal ellentétben nem vetemedik, teljesen szálkamentesre készítem, ráadásul bármilyen méret elkészíthető belőle – nem muszáj ragaszkodni az adott raklap-méretekhez.

Akkor nem lehet úgy, hogy én viszem neked a raklapot, és akkor olcsóbb? Van itthon egy pár darab.

Nem :(

Értem, akkor tehát ez ilyen bútoripari faanyag?

Nem, ez építőipari minőség, vagyis sokkal jobb mint amiből a raklapokat készítik, ám nem bútoripari faanyag: lesznek benne kieső csomók, változatos textúrájú részek, sőt, helyenként gyantafolyások is előfordulhatnak. Ezek teszik igazi indusztriál dizájnúvá (istenem, milyen fertelmesen csúnya szó!) a bútorodat, de ne aggódj, koszolni, ragadni nem fog semmi, erről kezeskedem, az érzés pedig ezekkel együtt teljes!

Nos rendben, de a színe milyen lesz? Nekem ilyen sima fa szín kéne.

Mit szeretnél, hogy látsszon a fa erezete, és anyagában legyen megszínezve a fa, vagy azt, hogy egy totál homogén felületet kapjál? Az előbbi a lazúr, amiből számos árnyalat létezik az egészen sötétbarnától a zöldesen át a vörösön keresztül a világos fenyő színig (“fa szín”), az utóbbit pedig nevezhetjük egyszerűen festéknek – ez az, ahol nem a fát, hanem a bevonatot, festéket látod, ez lezárja a felületet (például ilyen a fehér zománc). Küldök neked minden esetben színkálát, arról tudsz választani.

Világos, akkor legyen wenge, olyan a konyhabútorunk is!

Értem, de kérlek, válassz mégis a színskáláról, amit küldtem, ugyanis minden festékgyár tök más árnyalatot nevez el ugyanolyan neveken. Az egyik márka paliszander színe például vörös, mint Lenin, a másik gyár meg ugyanilyen néven sárbarna festéket gyárt. Nem mindegy.

Jó, de ez a festék nem fog ártani nekem, ha beviszem a bútort beltérre?

Nem, vizes bázisú festékekkel dolgozom, nyugodtan beviheted, még csak szaga sincsen semmi.

Vizes bázisú? Akkor lemossa az eső, ha mégis kintre akarom?!

Nem. Magas minőségű időjárásálló festékekkel festem a bútorokat, vagyis kint is remekül szuperálnak.

Akkor erre adsz száz év garanciát? :)

Mint minden fából készült bútort, az én bútoraimat is megviselik az időjárási viszontagságok. Az UV fény és a csapadék rendesen kikezdik a fát. Ám, ha télen felpolcolod és letakarod, pár szezon után pedig újra lekened őket, akkor hosszú-hosszú évekig bútorok maradnak, és ugyanolyan erősek-szépek lesznek, mint, amikor kiszállítottam neked őket.

Király. De azért garancia van?

Persze hogy van! Ha rendeltetésszerű használat mellett – a vásárlástól számított egy éven belül – a faanyag a használatot akadályozó módon reped, vagy törik, akkor él a raklap bútor garancia: a sérült elemet kicseréljük, a bútort meggyógyítjuk.

Bútoraink fából készülnek, vagyis a vizet nem szeretik. Ha esőben áztatod őket, akkor hamar tönkre fognak menni, mert anyaguknál fogva megszívják magukat vízzel, majd kiszáradnak. Ez a folyamat pedig a fa roncsolódásával jár, nem is beszélve a farontó gombák megtelepedéséről. Hiába az időjárásálló festés, ez bármilyen bútornál hasonlóképpen történik. Ennek okán az esőben áztatás, locsoló alatt pácolás garanciavesztéssel jár.

A rossz idő beköszöntével a kinti bútorokat lábai alá tegyél egy-egy téglát, hogy ne a vízben álljanak és takard le őket vízálló ponyvával.

A párnákkal, matracokkal kapcsolatban szintén érvényes az egy év abban az esetben, ha varrási hiba jelentkezik, vagy az általunk ajánlott huzat elfárad (kikopik, roncsolódik), vagy összezuhan a szivacs.

Ha a bentre való huzatot kiviszed, akkor sajnos nem tudok a javításban segíteni, maximum összekötlek egy kitűnő kárpitosmesterrel!

A fontos az, hogy a hiba első jelénél szólj nekem, ellenkező esetben rosszabbodhat a helyzet, és könnyen megeshet, hogy már nem tudok segíteni a raklap stílusú bútorod bajain. A kapcsolat menüpontban megtalálod az elérhetőségeimet!

Oké, ez így nekem korrekt. Megnézhetem azért a bútorokat valahol?

A bútoraimat rendelésre készítem, szóval nálam nincsenek általában megtekinthető darabok. Van viszont egy jó pár nyilvános hely, kávézó, étterem, fitneszterem, sátböbbi, ahol az én bútoraim szolgálják a közt. Ha írsz nekem, szívesen mondok pár címet.

Nekem amúgy az a szürke szivacsos fehér tetszik az Instagramról. Az mennyibe kerül?

Pfuh, így nem tudom. Küldj egy linket, vagy még jobb, ha itt a honlapon böngészel a típusok között. A Facebookon is fel van töltve a boltom, ott is láthatsz árakat, modelleket, mindenfélét. Ha konkrét kérdésed van, akkor pedig írj, hívj, füstjelezz nekem!

Aha. Hát, lehetnél segítőkészebb…

Próbálok segíteni neked mindenben, és választ adni minden kérdésedre. Tulajdonképpen ezért írom most ezeket a kérdéseket és a válaszokat. Lényegében miattad vitatkozom saját magammal. Ezt pedig számos elmeorvos alapból kórosnak nyilvánítaná. Vonnegut Isten áldja, Mr. Rosewater! című könyvében például egy gerinctelen ügyvéd próbálja kifúrni a milliomos alapítvány elnökét azzal, hogy kétségbe vonja józanságát.
De a lényeg, hogy, ha minden aprócska kérdésre válaszolnék azonnal, akkor nem lenne, aki a bútorokat elkészítse, ezért kérek egy kicsi önjáróságot! Köszi!

Akkor mennyi az annyi? Micsoda?! Én azt hittem, a raklapbútor egy olcsó dolog!

Ha nem is kimondottan olcsó, csináld magad verzióban olcsóbban kijöhetsz belőle, mint, ha bútort vásárolnál. Azonban én nem raklapból készítem egyedi bútoraimat. Ezt leírtam a legelső pontban.

Na és mikorra készül el?

Három-négy hetet mondok alapból, de könnyen lehet, hogy meg tudod velem beszélni, hogy hamarabb meglegyen. Ez attól függ, mennyi munka van éppen nálam. Hívj, vagy írj, és rugalmas leszek, megígérem! :)

Hogyan kerül el hozzám a bútor?

Budapesten belül 5.000 Ft egységesen a szállítás, és össze is szerelem, amit össze kell. Budapesten kívülre pedig 100 Ft/km, Budaörsről számolva (szóval például Sárvár kerek 200 km, ami oda-vissza 400 km, 400 km * 100 Ft = 40.000 Ft).

Én nem kérek számlát.

Nem baj, kapsz :)

Azért nekem maradt még egy-két kérdésem. Tartsam magamban?

Isten ments! Tedd fel nekem itt, vagy email-ben, vagy telefonon, vagy a Facebookon, vagy Instagramon, postai úton, táviratban, személyesen, ahogy kívánod.