Raklapból ágyat? Én nem tenném… Avagy a raklap ágy veszélyei

2019-11-10 Írta: Attila
koszos raklap

Még mindig ereje teljében a raklap bútor divat: nem tudsz úgy megnyitni egy női magazint, vagy egy barkácsújságot, hogy ne találkoznál „A 10 legjobb raklap kerti bútor”, „A 7 legegyszerűbb DIY raklap sarokülő”, vagy a „Legtrendibb raklap ágyak 5000 Forintból” jellegű cikkekkel. A népszerűség érthető, hiszen például egy raklap ágy dizájnos és egyedi, erős felépítése pedig a tartósságát garantálja. Azonban a raklapoknak megvannak a maguk veszélyei is…

Az ember jó ha tudja, hogy mit visz be a lakásába. A sáros cipődet megtörlöd, mielőtt belépnél a szobába, a kiömlött tisztítószert pedig alaposan felitatod a csempéről. Miért? Mert nem tudod, hogy milyen szennyeződéseket eresztenél szabadon az életteredben, ha nem gondoskodnál a lakásod tisztán tartásáról. A vegyszerek nagy mennyiségben mérgezők az emberre is, ezért fontos tudni a használati tárgyak előéletét.

A tömör fából készülő bútorokat márpedig nem lehet bedobni a mosógépbe, hogy teljesen megtisztuljanak. Ha az alapanyaguk tisztasága kérdéses, akkor lőttek a megbízhatóságnak. Egy deszka belsejét nem fogod tudni megtisztítani, ami beleszívódott, az benne is marad.

A raklap ágy veszélyei

A raklapok előélete pedig nem nyomon követhető. Ipari használatra készülnek, arra ragyogók, hogy targoncával dobozokat, hordókat és különféle árukat szállítsanak rajtuk. Azonban közben nem kímélik őket, dobálják, sárba-olajba pakolják őket, a kiömlő kemikáliák beléjük ivódnak, amikor pedig éppen nem használják, akkor a szabad ég alatt éjszakáztatják őket, ahol megázhatnak, szabadon penészedhetnek.

Egy ilyen raklapot nem lehet úgy lecsiszolni, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk róla. Akármilyen gondos felületkezeléssel is látjuk el, mindig megmarad az esélye annak, hogy ismeretlen vegyszereket, vagy károkozókat viszünk be velük a lakásunkba. Egy ágy esetében pedig fokozottan fontos a tisztaság, hiszen napunk harmadát azon fekve töltjük! Ezzel számolni kell, ezek az igazi raklapból készülő raklap ágy veszélyei.

Szerencsére azonban nem kell kompromisszumot kötnie annak, aki raklap stílusú ágyat szeretne, de nem mer kockáztatni a fentiek fényében az igazi raklapokkal. Mi, a kalaPP Művek raklap dizájnnal dolgozunk, de teljesen új, gyalult fenyő faanyagból. Ami azt jelenti, hogy az általunk készített ágyad éppen úgy fog kinézni, mint egy szabvány EU-s raklap, de totálisan szálkamentes lesz, a faanyag pedig garantáltan tiszta és friss. Arról nem is beszélve, hogy olyan méretben készítjük el, amilyenben szeretnéd, nem kell alkalmazkodni a raklapok adottságaihoz. Van még ezután kérdés? Ha igen, írj nekünk itt, a raklap pedig maradjon inkább odakint!